sobota, 24 kwietnia 2010
Cebula zastąpi sztuczne konserwanty?
Ze względu na własności przeciwutleniające i antybakteryjne, składniki cebuli mogą być stosowane jako naturalne konserwanty żywności - wykazali naukowcy z Hiszpanii. Wyniki ich badań publikuje pismo International Journal of Food Science and Technology.
Naukowcy z Politechniki Katalońskiej oraz Uniwersytetu w Barcelonie sprawdzali antybakteryjne własności flawonoidów zawartych w różnych odmianach cebuli. Okazało się, że związki te hamują wzrost bakterii odpowiedzialnych za psucie się żywności oraz zatrucia pokarmowe, jak np. Bacillus cereus, Staphylococcus aureus czy Listeria monocytogenes.
Flawonoidy są roślinnymi związkami organicznymi znanymi ze swego korzystnego wpływu na zdrowie - ze względu na działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne mogą odgrywać ważną rolę w prewencji chorób układu krążenia oraz niektórych rodzajów raka. Tak korzystne własności przypisuje się również flawonoidom z cebuli.
Najnowsze badania dowodzą, że związki te mają teraz szansę stać się naturalną alternatywą dla sztucznych konserwantów żywności, stosowanych w przemyśle spożywczym. Nie tylko hamują one rozwój bakterii, ale wykazują też silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu mogą opóźniać utlenianie tłuszczów w emulsjach będących połączeniem wody i oleju, takich jak majonez czy margaryny.
Co ważne, flawonoidy cebuli są bardziej trwałe niż obecne w niej związki siarki, którym również przypisuje się własności prozdrowotne i przeciwbakteryjne. Związki te są lotne i uwalniają się przy nacięciu warzywa - odpowiadają za jego charakterystyczny smak i aromat oraz za łzawienie oczu podczas krojenia.
Źródło: PAP - Nauka w Polsce. Zdjęcie: sxc.hu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Najpopularniejsze wpisy (ostatnie 30 dni)
-
Zgodnie z sugestiami czytelników przedstawiam kolejne gatunki ptaków zamieszkujących miasta – tym razem głownie tereny zielone (parki, ogro...
-
Francuski informatyk Fabrice Bellard powiadomił, że obliczył wartość liczby pi z dokładnością do prawie 2 bilionów 700 miliardów cyfr po pr...
-
Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak wiele dzikich ptaków żyje w bezpośredniej bliskości człowieka. W polskich miastach codzienną walkę o prze...
-
Pisownia partykuły przeczącej „nie” z innymi wyrazami często sprawia kłopot. Nie zawsze wiadomo co z czym połączyć. Dlatego wszędzie można ...
-
Już od lat do naszego kraju docierają owoce z odległych części świata. Co roku jest ich więcej, a niektóre nawet mają nazwy nie do zapamięt...
-
1 maja 2000 roku oficjalnego otwarcia przeprawy dokonała królowa duńska Małgorzata II i król Szwecji Karol XVI Gustaw. Pierwsze samochody ...
-
Istnieją trzy sposoby przedstawiania czasu – pierwszy to czas naturalny, związany z położeniem Ziemi względem Słońca, pozostałe dwa to wyni...
-
Należą do najmniejszych ssaków na świecie. Ich organizm przypomina piec węglowy - wymaga cięgłego dokładania paliwa produkującego energię. ...
-
Przyczyna śmierci Adama Mickiewicza, której 155. rocznica przypada 26 listopada, nadal pozostaje zagadką. Wielu badaczy nie wierzy, że poet...
-
Jak to się stało, że mityczna półkobieta-półptak zamiast skrzydeł dostała rybi ogon?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz