wtorek, 16 marca 2010
Wyczuwamy szósty rodzaj smaku - tłusty
Ludzie potrafią wyczuwać nie tylko smak słony, słodki, gorzki, kwaśny i umami, ale również "tłusty" - zaobserwowali naukowcy. Ich odkrycie może pomóc w walce z otyłością - informuje British Journal of Nutrition.
Do tej pory naukowcy utrzymywali, że ludzie są w stanie odczuwać pięć rodzajów smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny oraz umami - charakterystyczny dla pokarmów bogatych w białka. Teraz wnioskują, że "ludzie wyczuwają szósty smak, tłusty", jak oznajmił jeden z odkrywców zjawiska, dr Russell Keast z australijskiego Deakin University.
Keast i jego współpracownicy z Australii i Nowej Zelandii doszli także do wniosku, że wrażliwość na ten smak u różnych osób bywa zupełnie różna. Ludzie bardzo wrażliwi na ten rodzaj smaku jedzą przeważnie mniej tłustych potraw, rzadziej też miewają nadwagę.
Naukowcy ustalili to dzięki opracowaniu metody, która pozwala zbadać ludzką zdolność wyczuwania smaków całej grupy kwasów tłuszczowych, jakie często występują w produktach spożywczych. Stwierdzili także, że w przypadku "tłustego" zmysł smaku posiada progi wrażliwości. Progi te bywają odmienne u różnych osób - jedni są na ten smak bardziej wrażliwi, inni mniej.
Próbując to wyjaśnić, badacz zwrócił uwagę, że współcześni ludzie pochłaniają bardzo dużo tłuszczów, a te są bardzo łatwo dostępne. Można więc zakładać, że z biegiem czasu system percepcji smaków mógł stracić wrażliwość na smak tłusty i dlatego tylko część ludzi jest na niego bardziej wrażliwa.
- Co ciekawe, ludzie o dużej wrażliwości na smak tłusty jedzą mniej tłustych pokarmów i mają niższy wskaźnik masy ciała BMI niż osoby o mniejszej wrażliwości - podkreślił Keast.
Naukowcy próbują teraz lepiej zrozumieć przyczyny różnic wrażliwości w odbieraniu tłustego smaku. Może to doprowadzić do opracowania metod kontroli zjadanych porcji tłuszczu, jak i nowych, niskotłuszczowych produktów i diet.
Źródło: PAP - Nauka w Polsce
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Najpopularniejsze wpisy (ostatnie 30 dni)
-
Zgodnie z sugestiami czytelników przedstawiam kolejne gatunki ptaków zamieszkujących miasta – tym razem głownie tereny zielone (parki, ogro...
-
Należą do najmniejszych ssaków na świecie. Ich organizm przypomina piec węglowy - wymaga cięgłego dokładania paliwa produkującego energię. ...
-
Już od lat do naszego kraju docierają owoce z odległych części świata. Co roku jest ich więcej, a niektóre nawet mają nazwy nie do zapamięt...
-
Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak wiele dzikich ptaków żyje w bezpośredniej bliskości człowieka. W polskich miastach codzienną walkę o prze...
-
Istnieją trzy sposoby przedstawiania czasu – pierwszy to czas naturalny, związany z położeniem Ziemi względem Słońca, pozostałe dwa to wyni...
-
Pisownia partykuły przeczącej „nie” z innymi wyrazami często sprawia kłopot. Nie zawsze wiadomo co z czym połączyć. Dlatego wszędzie można ...
-
Jak to się stało, że mityczna półkobieta-półptak zamiast skrzydeł dostała rybi ogon?
-
Tytułowe skróty często można spotkać w czołówkach amerykańskich filmów, zawsze po nazwiskach. Co oznaczają? Rozszyfrujmy je!
-
Monodram to inaczej spektakl z udziałem jednego aktora . Jest to utwór dramatyczny wykonywany w postaci monologu przez jednego aktora.
-
Najlepsza książka o Górnym Śląsku. Najbardziej dosadna, brutalna, gorzka i ironiczna, ale przy tym przepełniona miłością do tej ziemi oraz ...
Jest jeszcze kilka snaków. "W 2008r Amerykanie ogłosili odkrycie jeszcze jednego typu receptora smaku, który nas informuje o obecności wapnia. Niektórzy współcześni autorzy wydzielają jako odrębny także smak piekący, powodowany np. czystym alkoholem albo kapsaicyną zawartą w papryczce chilli, oraz metaliczny, którym charakteryzuje się krew, a także tłusty." za XXI Wiek nr 07 lipiec 2009
OdpowiedzUsuń